5 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ!!!

5 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ!!!

Με το κλείσιμο των σχολείων, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και η ώρα, που τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους, έφτασε! Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά σας μέσα σε αυτό τον κενό χρόνο! Φυσικά, μπορείτε να προσαρμόσετε τις δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας!

     - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 Η ζωγραφική είναι ένας κλασικός τρόπος για να ξεκινήσουν τα παιδιά ένα ταξίδι δημιουργικότητας και φαντασίας! Είναι μάλιστα και μία δραστηριότητα που χρειάζεται λίγα υλικά, όπως χαρτί ή μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους, ή φυσικά όποιο άλλο υλικό ζωγραφικής προτιμάει το παιδί· άλλωστε υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να επιλέξει: ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές κ.ά., μέχρι και με τα χέρια ή με νεροπίστολο (χρειάζεται απλά λίγη μπογιά και νερό και αποκτάτε αμέσως ένα διασκεδαστικό μέσο ζωγραφικής)! 

 Φυσικά, οι ζωγραφιές αφού ολοκληρωθούν μπορούν να αποκτήσουν και άλλο σκοπό. Μπορούν να διακοσμήσουν το δωμάτιο του παιδιού ή γενικά τον χώρο του σπιτιού με διάφορους τρόπους. Είτε προσθέτοντας μαγνητάκια, ώστε να τοποθετηθούν σε μαγνητικές επιφάνειες (π.χ. ψυγείο), είτε κρεμώντας τες σε κάποιο σημείο, χρησιμοποιώντας σπάγκο και μανταλάκια σε οποιοδήποτε χρώμα και σχέδιο της αρεσκείας σας. Αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στα παιδιά σας ότι αυτά που έχουν δημιουργήσει έχουν κάποιο σκοπό και μεγάλη αξία!

      - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ  

 Μιας και είναι καλοκαίρι, μία ωραία ιδέα θα ήταν να κάνετε θεματικές κατασκευές μαζί με το παιδί, χρησιμοποιώντας μάλιστα υλικά που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαθέσιμα στο σπίτι, ή θα έχουν μείνει από το σχολείο!

·        Θα ήταν ωραίο να χρησιμοποιήσετε βάζα και να προσθέσετε μέσα χρωματιστό νερό (ένας εύκολος τρόπος είναι να αφαιρέσετε το μελάνι από έναν μαρκαδόρο που έχει σχεδόν τελειώσει και να το ρίξετε στο νερό) , πέτρες, μικρές και μεγάλες, που μπορείτε να μαζέψετε από μία επίσκεψή σας στην θάλασσα, διάφορα φυτά, πλαστικά ψαράκια που ίσως έχουν τα παιδιά ως παιχνίδι και ότι άλλο επιθυμείτε. Έτσι, με ένα πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο μπορεί το παιδί να δημιουργήσει μία δική του γυάλα που θα του θυμίζει την θάλασσα.

·        Χρησιμοποιώντας  χάρτινα πιατάκια και καλαμάκια μπορείτε να φτιάξετε χρωματιστές βεντάλιες. Το παιδί μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε αξεσουάρ χειροτεχνίας θέλει, για να διακοσμήσει το πιατάκι (το οποίο μπορείτε να έχετε κόψει στην μέση)! Στην συνέχεια κολλάτε στο πίσω μέρος τα καλαμάκια, ή γλωσσοπίεστρα, και κάπως έτσι το παιδί έχει φτιάξει την δική του καλοκαιρινή βεντάλια!

- ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ

  Ο καιρός έξω είναι κατάλληλος για να κάνετε μία βόλτα στην εξοχή, να μαζέψετε διάφορα άνθη και να βοηθήσετε το παιδί σας να φτιάξει το δικό του φυτολόγιο! Εφόσον, λοιπόν, ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικότερο μέρος, ξεκινάει μια διασκεδαστική διαδικασία. Ψάξτε αρχικά, παρέα τα είδη των λουλουδιών και φυτών που έχετε συλλέξει. Στην συνέχεια το παιδί μπορεί να κολλήσει το άνθος στο φυτολόγιο και δίπλα να γράψει την ονομασία του, την τοποθεσία  και όποια άλλη λεπτομέρεια ή σκέψη επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί, μαθαίνει νέες πληροφορίες για την φύση που είναι γύρω του, μαθαίνει να εκφράζει τις σκέψεις του και την καθημερινότητά του, και παράλληλα εάν είναι σε μικρότερη ηλικία, κάνει εξάσκηση στον γραπτό του λόγο!

    - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Διαβάστε μαζί τους παραμύθια, όμως, με λίγο διαφορετικό τρόπο!  Προσπαθήστε να ενσαρκώσετε διάφορους ήρωες από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών σας μέσα από θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς! Με την απέραντη φαντασία των παιδιών, αλλά και τις δικές σας προτάσεις, μπορείτε να έχετε ένα πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Είναι μία ιδέα που μπορεί να  βοηθήσει πολύ στην έκφραση των συναισθημάτων τους με έναν πιο δημιουργικό και θετικό τρόπο, προσφέροντάς τους παράλληλα την επαφή που έχουν ανάγκη.

   - ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

  Τα επιτραπέζια παιχνίδια, είναι ένας τρόπος να διασκεδάσει όλη η οικογένεια στον κοινό ελεύθερο χρόνο της. Δημιουργούνται έτσι, όμορφες  αναμνήσεις και τα οφέλη για τα παιδιά είναι πάρα πολλά.

 Μία καλή ιδέα είναι επίσης, να σκεφτούν τα παιδιά ένα δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι με δικούς τους κανόνες και να το δημιουργήσουν μόνα τους από την αρχή. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στην διαδικασία να συνδυάσουν και την κατασκευή αλλά και το παιχνίδι. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για αυτά! Αφού σκεφτούν τι παιχνίδι θα τους άρεσε να παίξουν, μπορούν να φτιάξουν πιόνια, κάρτες, ταμπλό και ότι άλλο θεωρούν απαραίτητο. 

Πηγή κεντρικής εικόνας: healthstories.gr