Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Το βιβλίο είναι η πιο σημαντική συνέπεια της γραφής. Είτε επιστημονικό είτε λογοτεχνικό είτε οποιουδήποτε άλλου είδους, σηματοδότησε την μεταφορά σκέψεων, ιδεών, γνώσεων και εμπειριών σε μεγάλη κλίμακα. Η παγκόσμια ήμερα του βιβλίου λοιπόν καθιερώθηκε στις 23 Απριλίου με αφορμή το θάνατο την ίδια ημερομηνία δυο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έχουν ζήσει: Θερβάντες και Σαίξπηρ. Οι δυο αυτοί άνθρωποι, επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης, καθώς και την πορεία του βιβλίου μέχρι σήμερα.

Η μέρα αυτή είναι σημαντική για όλους τους συγγραφείς και αναγνώστες, καθώς συμβολίζει την κοινή αγάπη που έχουμε για τα βιβλία. Μέσα σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένας κόσμος ιδεών, στον οποίο κάθε άνθρωπος βρίσκει διαφορετική έλξη. Σε ένα επιστημονικό βιβλίο βρίσκεται γνώση παραγόμενη από αιώνες έρευνας, και σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο βρίσκεται ένας φανταστικός κόσμος μέσα από τον οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τον δικό του συναισθηματικό κόσμο, καθώς και θέματα τα οποία τον απασχολούν. Έτσι η σχέση βιβλίου και αναγνώστη είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς ο εκάστοτε άνθρωπος τα διαβάζει με διαφορετικό εμπειρικό υπόβαθρο.

Η σύγχρονη εποχή δεν έχει αλλάξει πολύ το βιβλίο. Του έχει δώσει μεγάλη έκταση όμως, καθώς η παραγωγή αντιτύπων γίνεται όλο και γρηγορότερη, και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν οδηγήσει στην πιο εύκολη και εκτεταμένη διαφήμιση του. Ταυτόχρονα η συγγραφή γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη καθώς o αναλφαβητισμός μειώνεται και η αυτοέκδοση μέσω το διαδικτύου είναι ταχύτατη.

Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι ο τρόπος κατανάλωσης του βιβλίου. Η ηλεκτρονική μορφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όντας πιο εύκολα διαθέσιμη και πιο βολική για τον καθημερινό άνθρωπο.

Παρ’ όλα αυτά, το “φυσικό” βιβλίο για πολλούς είναι σημαντικό, καθώς δίνει μια άλλη αίσθηση απομόνωσης και ηρεμίας στον αναγνώστη, όντας χωρίς περισπασμούς.

Με όλα αυτά, ας γιορτάσουμε σήμερα το βιβλίο και ας συνεχίσουμε να το ευχαριστιόμαστε με το πάθος που του αξίζει.